Golden retriever

Golden retriever är en av Sveriges populäraste hundraser. En vänlig ras som älskar att arbeta och vara nära sin familj. Hunden kännetecknas av sin guldfärgade vit-beiga päls och väger mellan 25-35 kg, med en mankhöjd på 50-60 cm. Pälsen är rak eller lite vågig, och hunden fäller ofta mycket hår. Man kan motverka att få hundhår överallt i hemmet genom att dagligen borsta pälsen och på så sätt få ut alla lösa hår vid ett tillfälle.

Golden retrievers höga intellekt gör att de ofta tränas till arbete som till exempel ledhund och terapihund. Andra arbeten man ofta ser att golden retrievers utför utan problem är som räddningshund och medhjälpare vid naturkatastrofer så som jordbävningar och bränder. Hunden används också som spårhund för att söka upp droger och cancer hos människor och djur. Golden retrievers älskar att tränas och arbeta och kan utföra svåra uppdrag utan problem då retrievern lever för att göra sin ägare glad och nöjd.

Däremot passar det sig inte att tro att en golden retriever kan vara en effektiv vakthund, då den oftast hälsar främlingar med glädje och viftar entusiastiskt på svansen när någon ringer på dörren.
Aggressioner har länge ansetts oacceptabelt hos golden retrievers och har därför blivit bortvalt i avel och är i stort sett utplånat i rasens temperament. Hunden har ett lugnt lynne och är pålitlig och stabil. Den är mycket familjevänlig och kärleksfull, och umgås gärna med små barn – även om dess storlek ibland kan tippa omkull mindre barn utan att mena något illa. Rasen behöver mycket kärlek och vill gärna alltid ligga vid ägarens fötter (eller i soffan), och passar därför inte att ha ute i hundgård några längre stunder.

En golden retriever behöver mycket motion och bör få minst en långpromenad eller springtur om dagen, gärna fler. Rasen är oftast mycket glad i mat och hundarna blir lätt överviktiga, därför är det extra viktigt med motion och kontrollerade portioner hundmat. Helst ska man undvika att ge för mycket godis och människomat och hålla en regelbunden diet, 2-3 gånger om dagen bör hunden få mat, inte mer.

Tack vare rasens popularitet under lång tid så har den utvecklats åt olika håll på olika platser. Det finns tre olika huvudkategorier av golden retriever: amerikansk, kanadensisk och brittisk. Den brittiska är populärast i Europa och Australien, och är oftast mer muskulös och har en ljusare päls än den amerikanska och kanadensiska. Den kanadensiska har en högre mankhöjd och en tunnare päls, medan den amerikanska golden är något mindre med tjockare och mörkare päls. Alla tre varianter delar dock temperament och lider av samma hälsoproblem.

Den vanligaste sjukdomen som drabbar golden retrievers är cancer. I USA är cancer orsaken till 68% av dödsfall hos rasen. Andra sjukdomar som är vanliga är armbågs-dysplasi och diverse hjärtproblem.

Golden retrievers avlades fram i Skottland i början av 1800-talet och sedan dess har rasen spridit sig runt om i världen. I dagsläget är det den näst populäraste rasen i Sverige, efter schäfern. Även i USA och England toppar golden retriever listorna över den populäraste familjehunden.